Прегорексия

ПРОФ. ЗАХАРИНА САВОВА, дм

Прегорексията (недохранване) е хранително разстройство, както анорексията и булимията, само че се отнася за бременни жени с поднормено тегло. Бременната жена силно ограничава приема на храна с цел контрол върху телесното теглото, като се стреми към възможно най-малко покачване на килограми по време на деветмесечния период. Освен силно намаленият прием на храна може да се наблюдава и активно спортуване (вредно и опасно за състоянието на майката), както и прибягване до други средства с цел редукция на теглото.

Можем да кажем, че е нова модна болест, но за съжаление с опасни последици и рискове за здравето не само върху майката, но и върху плода. Нерядко някои от бременните жени в миналото са страдали от анорексия и/или булимия.

Психогенните хранителни разстройства са провокирани от различни фактори и събития. От една страна, имаме влияние на културата и социума, от друга – характерова предразположеност, преживяно травматично събитие или наличие на стрес и др.

Години наред сме засипвани от масмедийте с образа на свръх слабата, красива, щастлива и успяла жена. Друг е въпросът дали това наистина е така?! Всяка епоха изгражда свой еталон/модел за красота и модни тенденции. За съжаление съвременните разбирания крият сериозни рискове за психичното и физическо здраве и единствено обслужват финансовите интереси на огромната индустрия за красота. С една дума – за този “Идеал” плащаме със здравето, щастието и парите си.

„Ще ставам МАМА!”

Добре е да се намери баланс в поведението, да се подредят приоритетите в живота, да се поеме отговорност за собственото здраве и това на детето, което зависи от нас. Аз съм за това бременната жена да изглежда красива, поддържана, добре облечена. Но нека грижите за външния вид да носят удоволствие и радост, забава и настроение. Да бъдат израз на това, че знаем как да се обичаме такива, каквито сме, а не подражавайки на някого и губейки собственото си присъствие и своеобразна красота. Холивуд, звездите, моделите са за това, за да блестят, но нека се запитаме какво стои зад блясъка и дали това е постижимо за останалите жени.

Бременноста и майчинството са дар, щастие и отговорност, които, ако не сме осъзнато готови, е по-добре да не поемаме. От практиката ми мога да кажа, че основно две са причините, които предизвикват това състояние /прегорексия/. Някои от жените преди забременяването са имали хранителен проблем /анорексия или булимия/; т.е. имаме съпротиви към физическа промяна и повишаване на теглото. Бременноста може да върне анорексичното поведение и тогава водещата мисъл е „ Храна  – калории – тегло”. Никакви разумни доводи не са по-силни от този страх от напълняване. Понякога се стига до нежелание и отлагане на майчинството. Случай от практиката ми: една жена сподели, че бременноста е желана, даже дълго очаквана, но имаше поведение, което изобщо не беше съобразено с по-деликатното и физическо състояние и необходимостта от някои ограничения в начина на живот и обичайното ежедневие. С други думи казано, се наблюдаваха силни съпротиви и неосъзнато  нежелание за дете и отхвърляне на бременноста и майчинството. Дори при всички предупреждения за опасност спрямо нея и детето от страна на лекарите и мен поведението на майката не се промени. В резултат имаше кървене, наложи се хоспитализиране за задържане на бременноста и преждевременно раждане на детето с поднормено тегло.

Изследванията доказват опасност и рискове за здравето на децата „pregorexics”. Съществува риск от  спонтанен аборт; преждевременно раждане; детската смъртност; забавяне на растежа – поради недостиг на хранителни вещаства; поднормено тегло на бебето; различни малформации, вродени дефекти и нарушено функциониране по-късно в живота; дихателни проблеми, неврологични проблеми, по-нисък коефициент на интелигентност и др.

Поведенчески, когнитивни и емоционални характеристики при проява на прогорексия са (не всички от изброените симптоми се наблюдават при бременната жена):

  •  прогресивна редукция (намаляване) на храната и честотата на храненето, създаване на строги хранителни правила, употребяват се  храни с ниска калоричност;
  • чувство на задоволство от себе си, добра самооценка, когато лицето успява да се справи с поддържането на диета, и обратно – чувство на вина, когато лицето поема големи количества храна или начинът на хранене не съответства на правилата;
  • интензивно физическо натоварване, с цел изгаряне на калории, съответно проява на нервност, раздразнителност, ако й се отнеме това право;
  • емоционална нестабилност; нервност, тревожност, подтиснато настроение, депресивно настроение, обесесивни (натрапчиви) страхове; когнитивни промени,
  • социално отдръпване, изолиране и пр.

Това поведение на бъдещата майка е нездраво, неразумно и безотговорно, за което често пъти жената не си дава сметка или недооценява рисковете от силно редуцирания прием на храна. Негативните последствия от хранителното разстройство са както върху майката, така и върху плода.

Друга често допускана грешка е хранене далеч над необходимото количество или “за двама”.  Храненето за двама не трябва да се приема буквално. Майката наистина храни себе си и бебчето, но количеството храна не трябва да надвишава с около 500 калории повече от обичийния прием (преди бременноста). По време на бременността храненето е основен фактор за здравето на майката и детето. Бременната жена трябва да изгради хранителен режим, който да отговаря на специфичните нужди на организма. Всяка жена е с индивидуални нужди и съобразно показателите от изследванията и трябва да се изгради хранителен режим, който да гарантира приема на нужните вещества за осигуряване на правилно хранене и развитие на плода. Само балансираното и здравословно хранене  ще предотврати анемия и недостиг на жизнено важните: желязо, фолиева киселина, протеини, витамини, минерали. Нискокалорийният прием може да доведе до засилено /увеличено/ производство на кетони в организма на майката, а последствието върху плода / детето може да бъде с умствено изоставане.

По време на бременност се наблюдават естествено обусловени промени в апетита както и във вкусовите предпочитания на майката. Това може при някои жени да доведе до загуба на контрол над храненето. Добре е да се изгради балансиран режим на честота на храненето, при който да не се позволява “вълчи глад”  последван от компенсаторно преяждане. Много важно е да има фиксирани часове за основните хранения, както и леки закуски (като се избягват храните с т.нар. „празни” калории).  Не на последно място това е периода, в който майката може да опита да промени някои вредни хранителни навици (ако е имала такива; и зеленчуците и плодовете да преобладават в менюто й).

След преяждане вместо чувство за вина, по-добре е да се опита следващото хранене да бъде по-леко, но да не се пропуска.

Бременната жена не бива да гледа на храната като на враг! От начина на хранене зависи доколко здрави, енергичини и щастливи могат да се чувстват майката и детето. Правилното хранене по време на бременност както вече стана ясно гарантира раждането на здраво бебе, което ще боледува по-малко, ще бъде жизнено и ще се отглежда по-безпроблемно.

Ако здравословното състояние позволява, е добре бременнта жена да не се отказва от физическа активност, разходки и пр. Спорта и въобще физическата активност по време на бременност са полезни, но съобразени със състоянието на майката и протичането на бременността. Вече има достатъчно много и различни специално разработени комплекси упражнения за бременни жени. Опасно е интензивното физическо натоварване – спорт, танци, чистене, разходки и пр. с цел изгаряне на калории. Свръх натоварването в някои случай може да предизвика кървене и крие риск от спонтанен аборт. Когато на бременна жена се обърне внимание върху това абнормно поведение и и се отнеме това право тя може да прояви нервност, раздразнителност.

Близките не трябва да стоят безучастни ако забележат анорексично поведение от страна на бременната жена. Добре е да се проведе разговор, в който да се обяснат рисковете (за жената и плода) от това поведение. Да се разбере каква е причината и дали осъзнава, че не се храни достатъчно и правилно. Ако въпреки това не последва промяна, е необходима консултация със специалист. Често пъти емоционалните реакции от страна на бременната жена, могат да бъдат по-силни, но това не е причина да се откажат от разговор, среща с проследяващия лекар и психотерапевт.

Причините, които провокират проявата на хранителното разстройство могат да бъдат различини. Ако нямаме соматична (физическа) причина, то тогава причината е от психологично естество. Преди да се научим да “обичаме наедрелите си форми”, трябва да сме приели женската си роля и пол и всичките произтичащи от това черти и особености – физически и психически. В много от случайте имаме несъзнателно отхвърляне и съпротиви спрямо майчинството и ролята на жена с всичките й характеристики.